Noutati

Concepte Moderne în Ginecologie şi Medicină Fetală, Timişoara, 26-28 mai 2017 – prima conferinţă axată pe endometrioză, ajunsă deja la a III-a ediţie

Concepte Moderne în Ginecologie şi Medicină Fetală, Timişoara, 26-28 mai 2017 – prima conferinţă axată pe endometrioză, ajunsă deja la a III-a ediţie

Considerată de mulţi “cancerul care nu ucide”, endometrioza este o afecţiune cronică gravă, care afectează 1 din 10 femei din lume, cu vârstă reproducătoare. Datorită complicaţiilor şi severităţii bolii (dureri, infertilitate, chisturi ovariene, aderenţe şi noduli în zona pelvină, dar nu numai), endometrioza necesită o abordare complexă şi un tratament chirurgical de excepţie.

La noi în ţară, primul centru dedicat endometriozei a fost iniţiat şi dezvoltat în Timişoara, de către dr. Voicu Simedrea, medic primar obstetrică ginecologie, cu supraspecializare în chirurgie ginecologică oncologică, cu o vastă experienţă în domeniul endometriozei. De altfel, un alt proiect al medicului timişorean este şi http://endometrioză.ro/  prima platformă online de informare a pacientelor care se confruntă cu această afecţiune.

“Concepte Moderne în Ginecologie şi Medicină Fetală” este prima conferinţă axată pe endometrioză şi medicină fetală de la noi din ţară, ajunsă acum la cea de-a III-a ediţie.

Organizată de asociaţia FemHelp evenimentul va avea loc în perioada 26-28 mai 2017, la Timişoara şi se adresează în principal medicilor, cadrelor medicale şi studenţilor la universităţi de profil care doresc să cunoască abordările corecte şi ultimele noutăţi în domeniul chirurgiei ginecologice, endometriozei şi medicinei fetale.

Asociaţia FemHelp a fost constituită în anul 2015 de către un grup de medici tineri, reprezentaţi de dr. Voicu Simedrea şi dr. Bogdan Mureşan, dedicaţi meseriei lor şi hotărâţi să aducă la standarde internaţionale cel puţin câteva domenii medicale ce privesc sănătatea femeii.

Programul de ginecologie va fi structurat în trei sesiuni: Chirurgie Live, Endometrioză-Adenomioză-Disfuncţii Uterine şi Oncologie

În prima parte, se vor realiza patru intervenţii chirurgicale live, desfăşurate în centre din Timişoara, România şi Rouen, Franţa.

Endometrioza colorectală este una dintre formele avansate de endometrioză. În cadrul primei sesiuni, doi medici de renume internaţional vor opera astfel de cazuri, Prof. Horaţiu Roman din Rouen, respectiv Prof. Joerg Keckstein din Villach, Austria, fiecare cu o metodă diferită (conservativă sau radicală). La final, se vor dezbate avantajele şi dezavantajele fiecărei abordări.

Celelalte două operaţii live vor fi realizate de Prof. Pietro Litta, Padova, Italia (Histerectomie totală laparoscopică – tehnică personală) şi Prof. Şerban Costa, Magdeburg, Germania (Stadializarea chirurgicală a cancerului de ovar).

În celelalte două sesiuni, medicii invitaţi vor ţine prelegeri despre subiecte de interes atât în endometrioză, cât şi în domeniul disfuncţiilor uterine şi oncologiei.

Un punct inedit în cadrul acestor sesiuni este şi cursul de ecografie mamară.

Mai multe despre programul acestei sesiuni, puteţi găsi aici: http://conferinta2017.femhelp.ro/content/program-chirurgie-ginecologica-2017.pdf

Programul de medicină fetală va fi orientat în special spre depistarea anomaliilor fetale, încercând să acopere cât mai multe dintre ele.
Fiind imposibil de abordat exhaustiv o astfel de tematică, se va încerca (prin prezentări), pornind de la imagini ecografice obţinute în activitatea fiecăruia de zi cu zi, să se ajungă la un diagnostic, apoi pe scurt, să se discute şi despre conduita medicală în astfel de situaţii.

Prezenţa lui Gregor Kasprian aduce în discuţie şi RMN-ul fetal, la ce este util, când este necesară o astfel de investigaţie etc.

Un alt punct de maxim interes este şi intervenţia Prof. Kypros Nicolaides, considerat „părintele medicinei fetale”.

Printre celelalte teme de discuţie: „Screeningul pentru trisomia 21 cu cfDNA şi/sau ecografic” (dr. Karl Oliver Kagan), „Anomalii scheletale letale vs. neletale” (dr. Dan Dumitraşcu), „Tumori abdominale” (dr. Eduard Bălaşa), „Defecte septale atri/ventriculare” (dr. Daniel Mureşan), „Anomaliile fetale în cazul sarcinilor obţinute prin tehnici de reproducere asistată” (dr. Cezara Mureşan) etc.

Sesiunea de medicină fetală, din cadrul conferinţei FemHelp, este aprobată ca şi curs ISUOG (International Society of Ultrasound in Obstetrics and Gynecology), ca urmare, pe diploma de participare va fi aplicată şi apostila ISUOG.

Mai multe detalii despre programul complet, înscriere şi desfăşurarea conferinţei, puteţi găsi pe siteul FemHelp.ro: http://conferinta2017.femhelp.ro/index.php

Endometrioza în România ultimilor ani

Endometrioza reprezintă prezenţa ţesutului similar endometrului în alte zone pelvine sau extra pelvine. Această afecţiune se poate manifesta divers, de la leziuni endometriozice (chisturi, aderenţe, noduli) până la infertilitate.

Cele mai comune simptome asociate endometriozei sunt dureri în timpul sau înainte de menstruaţie, dureri în timpul sau după contactul sexual, infertilitate, oboseală accentuată, tulburări gastro intestinale, leziuni endometriozice grave, afectând celelalte organe ale pacientei (vezică urinară, colon, plămâni etc.)

Cum endometrioza este o afecţiune complexă, ea necesită deseori implicarea mai multor medici, de diverse specialităţi: medic ginecolog, medic chirug ginecolog, medic chirurg colo-rectal, medic chirurg urolog, medic specialist în reproducere umană asistată, medic psiholog, medic specialist în terapia durerii.

În România, ca de altfel în multe alte ţări din lume, diagnosticarea este mult întârziată, ceea ce face ca boala să avanseze, iar pacienta cu endometrioză să întâmpine alte şi alte dificultăţi.

Deşi în ţări precum Italia sau Brazilia, endometrioza este recunoscută drept boala debilitantă (cu toate drepturile ce derivă de aici), acest lucru nu se întâmplă încă în România.

În ultimii ani, pacientele cu endometrioza din România s-au organizat în grupuri de suport (Endometrioză România https://www.facebook.com/groups/127544203933194/ , Eu şi Endometrioza, https://www.facebook.com/groups/212620512488627/ Despre Endometrioză https://www.facebook.com/despreEndometrioza/ ), fiind înfiinţate de curând două asociaţii specifice, „SOS Endometrioza” şi „Eu şi Endometrioza”.

Toate aceste platforme doresc să vină în sprijinul celorlalte paciente care încă nu au aflat despre impactul bolii şi ce pot face pentru a-şi îmbunătăţi situaţia. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *