Prezentarea conceptului

ENDOMETRIOZA este o boală descoperită în urmă cu 155 de ani, care afectează în lume circa 176 de milioane de femei și care implică imense costuri medicale și sociale.

Statele Unite ale Americii cheltuiesc anual circa 71 miliarde de dolari pentru cele 7 milioane de paciente, Ungaria, țară vecină, cheltuie circa 2,5 miliarde euro pentru cele 240.000 de paciente. În Europa există centre de excelență care au o tradiție de peste 20 de ani… În tot acest timp, în România endometrioza a fost un subiect ignorat, subevaluat. Pacienta româncă suferind de endometrioză a fost ostracizată, izolată social, desconsiderată profesional. Acestor femei li s-a explicat că e normal să acuze dureri atroce, li s-au prescris vagoane de antibiotic, au fost trimise la psihiatru. Latența de diagnostic este de 7-9 ani în țările vorbitoare de limba germană. Oare la noi cât este?

Pentru toate aceste motive și pentru că ne plac provocările, am decis în urmă cu doi ani să ne constituim ca un colectiv de specialiști multidisciplinary și transfrontalier care să se ocupe într-un mod cât mai complet și complex de pacienta cu endometrioză, printr-o abordare holistică și personalizată a fiecărei femei care suferă de această maladie.

Și ca această inițiativă să poarte un nume, l-am numit Endo Institute. În cei patru ani care au trecut,  am consultat peste 1400, am operat peste 350 de paciente și, sperăm noi, am oferit fiecăreia dintre ele, pe lângă expertiza medicală, alinare sufletească. Munca noastră ne recomandă și sperăm că pacientele tratate de noi pot depune mărturie în acest sens. La ora actuală operăm peste 100 de paciente cu endometrioză pe an, ceea ce ne clasifică drept centru de excelență de nivel 3.

Acest site l-am construit pentru că am observat o foame de informație din partea pacientelor noastre. Site-ul vine ca o completare și totodată un corolar al activității noastre de zi cu zi. El se adresează femeilor care suferă de această cumplită boală și încearcă să dea câteva direcții valabile unei bolnave dezorientate și speriate din cauza lipsei de informare sau, mai rău, a dezinformării la care sunt supuse aceste paciente în România .

În speranța că efortul nostru este corect înțeles și apreciat, vă invităm să aveți o atitudine proactivă, să ne ajutați cu sugestii și să ne dați, fără menajamente, un feedback obiectiv.

Dr. Voicu Simedrea, fondator Endo Institute