Noutati

Lungul drum al endometriozei – Bucuria unui diagnostic corect

Ca să mă întorc la începuturi, ar trebui să mă opresc la anul 2006.
Atunci am trecut prin experiența primei laparoscopii, o chistectomie ovariană unilaterală. Mi-amintesc și acum, cu amar, cum chirurgul care s-a ocupat de cazul meu mi-a spus în treacăt că a extirpat și un focar de endometrioză. Au urmat controale ginecologice la Iași, respectate cu sfințenie. Totul era în regulă.

Consulturile se desfășurau de fiecare dată după același tipic, câteva întrebări turuite la care trebuia să răspund cu da sau nu iar la fiecare încercare de-a mea de sta efectiv de vorbă cu doctorul, aveam frustranta senzație că fac un monolog.

„ Ovarele sunt curate, colul nu are răni, testul Papanicolau e bun, ne vedem peste șase luni.” Totul era în regulă.

Anul 2017 a fost unul extrem de tumultos pentru mine. Din toate punctele de vedere. Se petreceau atât de multe schimbări iar pe toate le trăiam într-o totală desincronizare și dizarmonie cu mine însămi. Am renunțat la job, am plecat din țară. Nu mă regăseam nicăieri.

Primele simptome care au dat semnalul de alarmă au apărut în aprile 2018. Imposibilitate de a urina, picior stâng umflat peste noapte, balonări mari, dureri atroce lombare. Mă aflam în Irlanda, soțul se speriase și el de violența și debutul brusc al simptomelor, astfel încât mă programase imediat la un medic generalist.

Am primit niște diuretice și recomandarea de a face cât de curând o ecografie renală. Dintr-o bună intuiție, nu am luat decât o singură pastilă, simțeam că-mi fac și mai rău.
Odată sosită în țară, a început lunga și obositoarea călătorie spre un diagnostic. De la piatră la rinichi ajunsesem să fiu suspectă de boală demielinizantă, o afecțiune a creierului!! E lesne de imaginat stresul, îngrijorarea familiei, banii cheltuiți inclusiv pe un RMN cerebral.
Cum toate se prezentau bine în aceste direcții, am ajuns și la controlul ginecologic, la o clinică importantă din Iași.

“Ovarele au chisturi, sunt vraiște. Uterul e deformat, e praf, îl scoatem! Nu mai are niciun sens să-l păstrăm!”
Alt șoc, altă pregătire psihică. Alte ecografii, a doua opinie medicală.
„Nu scoatem niciun uter, luăm Orgametril pentru trei luni, dacă nu reducem dimensiunea chisturilor, te programez pentru laparoscopie.” Se întâmpla in iulie, 2018.
Între timp, au fost luni de coșmar, cu constipație severă, dureri debilitante, insomnii, mii de gânduri.

Mi-amintesc perfect ziua în care eram pe stradă și am simțit brusc niște înțepături agresive în zona pelvină de parcă cineva mă înjughia în repetate rânduri. Mi s-a întunecat privirea, am transpirat abundent, durerea îmi gâtuia fiecare încercare de a respira. Simțeam că mă prăbușesc. M-am târât până la prima bancă, durerea îmi sfâșia corpul ca un curent electric. Nu știam ce să fac. Să sun la salvare sau la un taxi.

Trecuse și episodul ăsta, cu mai multe doze de Ketonal.
Când am ajuns în septembrie la control, eram furioasă și frustrată. Voiam o veste salvatoare, un diagnostic clar, ceva concret!
Între timp, făcusem cercetări intense pe net și aflasem de domnul doctor Voicu Simedrea și de EndoInstitute. Mi-am spus că dacă nu rezolv nimic la Iași, mă voi programa la dumnealui.
De data asta, am rugat-o pe doctoriță să mă asculte. Aveam pregătit și un dosar, un fel de jurnal al simptomelor, în cazul în care m-aș fi lovit de indiferență.

A fost diferit, în sensul că femeia și-a dat seama că situația e mult mai gravă.

– Îți recomand un RMN pelvin. Dacă e endometrioză profundă, te așteaptă o operație mutilantă.
– Bine și cu el ce să fac, unde să mă duc?
– Nu știu.
– Ok, atunci voi pleca la Timișoara.
A ridicat din umeri, nu a scos o vorbă.

A trecut și operația. Sunt bine. Simt că mi-am redobândit feminitatea. Am avut noroc (și am în continuare) de suportul familiei, soțului.
Am avut noroc să pot fi operată de doctorul Simedrea care, dincolo de profesionalism, a dat dovadă și de multă empatie. O calitate rară în rândul medicilor.


Sunt pe un drum bun, nelegată la ochi, de data asta.
Noile mele puncte de reper în lupta cu endometrioza sunt Timișoara, EndoInstitute, doctor Voicu Simedrea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *